Sorbetijs – lekker zomers
Heerlijk met een zomerse ijscoupe vol met sorbetijs en vers vrucht met slagroom op een ligstoel in de tuin in de zon liggen: wie wil dat nou niet? Sorbetijs staat tegenwoordig bekend als lekker fruitige en zoet ijs als nagerecht. Het fruit dat in het ijs zit verwerkt staat centraal bij het maken van sorbetijs. Veel mensen denken ook dat sorbetijs redelijk ‘modern’ is, maar het bestaat al een hele tijd.
Bereiding sorbetijs
Sorbetijs is ijs dat gemaakt wordt op basis van fruit, suiker en water. Veel mensen denken dat sorbetijs erg goed is voor mensen met koemelkallergie, maar vaak wordt er toch wat room of melk door het ijs gedaan.
Let dus altijd goed op bij mensen met koemelkallergie bij sorbetijs!
Het basisrecept voor sorbetijs is het volgende (er zijn meerdere basisrecepten):
- 500 ml fruit(sap) (vers geperst)
- 200/250 gram suiker
- 200/250 ml water
Op dit recept zijn ontzettend veel varianten. Limoen, citroen en wijn is allemaal mogelijk bij dit recept. Echter, dan veranderen wel de verhoudingen. Houd u dus altijd aan het recept dat geschreven staat. Om dit ijs te maken hebt u niet per se een ijsmachine nodig, maar het is wel aan te raden om er een aan te schaffen als u het leuk vindt om sorbet- of roomijs te maken. Terwijl het ijs in de ijsmachine gedraaid wordt, wordt er ook vaak een eiwit doorheen gedraaid om de structuur de verbeteren: dus sorbetijs is niet alleen gemaakt van fruit, suiker en water. Vaak worden er toevoeging bij gemaakt. Bij het serveren is het natuurlijk bijna verplicht om er vers fruit bij te serveren. Slagroom en een blaadje munt past ook vaak goed bij sorbetijs. Als u sorbetijs op basis van wijn maakt, is het lekker om dezelfde wijn als die u verwerkt hebt in het ijs, te serveren.
Als u alcohol in het ijs verwerkt, is dit niet geschikt voor kinderen onder de 16 jaar!
Oorsprong van sorbetijs
Veel mensen kennen sorbetijs van het woord sorbet. Het woord sorbet komt oorspronkelijk uit het Arabisch, waar het woord ‘sap’ of ‘drank’ betekent. Het woord is via het Turks en het Frans in het Nederlands beland. Ook bestaat het woord sorbet in het Latijn, waar het ‘hij slurpt’ betekent, maar het is vrij zeker dat dit geen invloed heeft gehad op de vorming in het Nederlands. Een sorbet is een mengsel van fruit, siroop en bevroren water. Uiteindelijk is het sorbetijs geworden, wat iets anders is dan sorbet. In Nederland werd sorbetijs gewoon roomijs met vruchtensap, slagroom en verse vruchten, maar dit is geen écht sorbetijs. In Frankrijk werd sorbet als tussengerecht tussen het voorgerecht en het hoofdgerecht gegeten. Zo werd de mond ‘gespoeld’ en ‘verfrist’ voor het hoofdgerecht.
Wilt u sorbetijs gaan maken? Zie dan de artikelen hieronder. U kunt sorbetijs maken in verschillende maken, zoals appel, meloen, citroen en misschien wel de bekendste en lekkerste: aardbeien.