Jokaz » Specials » Sorbetijs

Sorbetijs – lekker zomers

Sorbetijs – lekker zomers Heerlijk met een zomerse ijscoupe vol met sorbetijs en vers vrucht met slagroom op een ligstoel in de tuin in de zon liggen: wie wil dat nou niet? Sorbetijs staat tegenwoordig bekend als lekker fruitige en zoet ijs als nagerecht. Het fruit dat in het ijs zit verwerkt staat centraal bij het maken van sorbetijs. Veel mensen denken ook dat sorbetijs redelijk ‘modern’ is, maar het bestaat al een hele tijd.

Bereiding sorbetijs

Sorbetijs is ijs dat gemaakt wordt op basis van fruit, suiker en water. Veel mensen denken dat sorbetijs erg goed is voor mensen met koemelkallergie, maar vaak wordt er toch wat room of melk door het ijs gedaan.
Let dus altijd goed op bij mensen met koemelkallergie bij sorbetijs!

Het basisrecept voor sorbetijs is het volgende (er zijn meerdere basisrecepten):

  • 500 ml fruit(sap) (vers geperst)
  • 200/250 gram suiker
  • 200/250 ml water

Op dit recept zijn ontzettend veel varianten. Limoen, citroen en wijn is allemaal mogelijk bij dit recept. Echter, dan veranderen wel de verhoudingen. Houd u dus altijd aan het recept dat geschreven staat. Om dit ijs te maken hebt u niet per se een ijsmachine nodig, maar het is wel aan te raden om er een aan te schaffen als u het leuk vindt om sorbet- of roomijs te maken. Terwijl het ijs in de ijsmachine gedraaid wordt, wordt er ook vaak een eiwit doorheen gedraaid om de structuur de verbeteren: dus sorbetijs is niet alleen gemaakt van fruit, suiker en water. Vaak worden er toevoeging bij gemaakt. Bij het serveren is het natuurlijk bijna verplicht om er vers fruit bij te serveren. Slagroom en een blaadje munt past ook vaak goed bij sorbetijs. Als u sorbetijs op basis van wijn maakt, is het lekker om dezelfde wijn als die u verwerkt hebt in het ijs, te serveren. Als u alcohol in het ijs verwerkt, is dit niet geschikt voor kinderen onder de 16 jaar!

Oorsprong van sorbetijs

Veel mensen kennen sorbetijs van het woord sorbet. Het woord sorbet komt oorspronkelijk uit het Arabisch, waar het woord ‘sap’ of ‘drank’ betekent. Het woord is via het Turks en het Frans in het Nederlands beland. Ook bestaat het woord sorbet in het Latijn, waar het ‘hij slurpt’ betekent, maar het is vrij zeker dat dit geen invloed heeft gehad op de vorming in het Nederlands. Een sorbet is een mengsel van fruit, siroop en bevroren water. Uiteindelijk is het sorbetijs geworden, wat iets anders is dan sorbet. In Nederland werd sorbetijs gewoon roomijs met vruchtensap, slagroom en verse vruchten, maar dit is geen écht sorbetijs. In Frankrijk werd sorbet als tussengerecht tussen het voorgerecht en het hoofdgerecht gegeten. Zo werd de mond ‘gespoeld’ en ‘verfrist’ voor het hoofdgerecht.

Wilt u sorbetijs gaan maken? Zie dan de artikelen hieronder. U kunt sorbetijs maken in verschillende maken, zoals appel, meloen, citroen en misschien wel de bekendste en lekkerste: aardbeien.

Sorbetijs – aardbeien

Wilt u zelf ook eens aardbeiensorbetijs maken? Dat kan! U kunt sorbetijs maken met zowel een ijsmachine als zonder ijsmachine. Natuurlijk is het erg leuk om een ijsmachine te hebben, maar het kan prim…
Sorbetijs – appel

Sorbetijs – appel

Velen denken dat sorbetijs alleen met zacht fruit kan, maar de smaak appel is een erg goede smaak voor sorbetijs. Appelsorbetijs is heerlijk verfrissend voor in de zomer in de zon! Of lekker binnen al…

Sorbetijs – citroen

Altijd al eens heerlijk citroenensorbetijs willen maken? Nu kan dat! U kunt nu erg gemakkelijk verrukkelijk citroenensorbetijs maken. Citroenensorbetijs is erg lekker als dessert van een avondje samen…

Sorbetijs – meloen

Vele mensen zouden graag zelf eens een keer sorbetijs maken, maar hoe moet dat in godsnaam zonder ijsmachine? Het is eigenlijk heel makkelijk en zeker de smaak meloen doet het goed in sobetijsland. U…
Gepubliceerd door Jokaz op 10-09-2010. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties